bron: www.maggiedeblock.be

Vanaf 1 januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C de medicijnen terugbetaald, ook als de ziekte zich nog in een pril stadium bevindt. Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, is blij met de uitbreiding van de terugbetaling: “Dit zal de levenskwaliteit van heel wat patiënten verbeteren.”

Vanaf 1 januari 2019

Vandaag, 30 november 2018, ondertekenden het Riziv en de geneesmiddelenfabrikanten een akkoord dat de terugbetaling voor alle patiënten mogelijk maakt. De uitgebreide terugbetaling gaat in op 1 januari 2019. Minister De Block: “De bedoeling van deze uitbreiding is duidelijk: we willen álle patiënten die met hepatitis C besmet zijn genezen.”

Sinds januari 2015 worden geneesmiddelen tegen hepatitis C in ons land terugbetaald voor patiënten bij wie de ziekte zich in een gevorderd stadium bevindt. “Door de strijd met het virus vroeger aan te gaan, kunnen we vermijden dat de ziekte chronisch wordt en dat patiënten permanente leverschade oplopen”, legt Maggie De Block uit. “Een vroege diagnose is daarbij cruciaal: hoe sneller de ziekte wordt vastgesteld, hoe sneller we de behandeling kunnen opstarten en hoe beter de kansen op genezing. Je op tijd laten testen is dan ook de boodschap.”

1.000 extra patiënten

Dit jaar krijgen 1.100 patiënten de medicatie tegen hepatitis C terugbetaald. Dankzij de uitbreiding van de terugbetaling zullen daar in 2019 zowat 1.000 patiënten bij komen, schat het Riziv. De behandeling duurt doorgaans ongeveer drie maanden. De eerste meting naar de afwezigheid van virus gebeurt drie maanden na het stoppen van de antivirale behandeling. Na twaalf maanden volgt een definitieve test om te zien of het virus weg is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *