2. C – De essentie

Tien om te weten

10-om-te-weten-2

 1. Hepatitis C of HCV is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus.
 2. Een besmetting met het hepatitis C-virus verloopt meestal onopgemerkt. Meer dan 50.000 van de ongeveer 100.000 patiënten in België weten niet dat ze met het hepatitis C-virus geïnfecteerd zijn omdat ze geen symptomen vertonen. Daarom wordt hepatitis C wel eens het ‘sluipend virus’ genoemd.
 3. De ziekte evolueert meestal erg traag. De symptomen ontstaan vaak pas 10 tot 20 jaar na de infectie. De meeste geïnfecteerde personen voelen zich perfect gezond en vertonen geen enkel symptoom.
 4. 80 % van de geïnfecteerden ontwikkelt een chronische hepatitis C.
  Men spreekt van een chronische hepatitis C als het virus langer dan 6 maanden aanwezig blijft. 20 % van de geïnfecteerde volwassenen klaart het virus spontaan.
 5. Na meerdere jaren kan de ziekte leiden tot cirrose en verhoogt ze de kans op leverkanker (HCC of hepatocellulair carcinoom). Chronische hepatitis C ontwikkelt zich tot zo’n ernstige aandoening bij 30 % van de patiënten.
 6. Hepatitis C kan worden genezen (geëradiceerd of uitgeroeid) met medicijnen. Daarom is het belangrijk dat geïnfecteerden worden opgespoord.
 7. Het hepatitis C-virus wordt overgedragen door rechtstreeks contact met bloed of door besmette bloedproducten (tot 1992). Hepatitis C wordt NIET overgedragen via aanrakingen, zoenen of handdrukken.
 8. Het hepatitis C- virus bestaat in zes belangrijke vormen, genotypes genaamd.
  De invloed van het genotype op de evolutie van hepatitis C is beperkt. Het genotype is wel belangrijk voor de reactie op de behandeling. Er is aangetoond dat het in Europa dominante genotype 1 slechter reageert op een interferonbehandeling dan andere genotypes.
 9. Er bestaat geen vaccin tegen hepatitis C en een genezen infectie betekent niet dat men immuun is voor nieuwe besmettingen.
 10. Men schat dat in België 80.000 à 100.000 patiënten besmet zijn met hepatitis C. Er zijn 170 miljoen dragers over de hele wereld, of 3 % van de wereldbevolking, waarvan 4 miljoen in de Verenigde Staten en 5 miljoen in West-Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie schat het aantal nieuwe besmettingen op 3 tot 4 miljoen per jaar.