27 Jul 2017
July 27, 2017

28 juli 2017 World Hepatitis Day

0 Comment

Neem een #ShowYourFace selfie!

10 jaar … De impact van deze dag wordt steeds groter: de eerste in 2008, ondersteund door patiëntengroepen uit 47 landen tot vandaag, met miljoenen aanhangers in vrijwel elk land ter wereld. Dit was niet mogelijk zonder de stem van de patiënt.
Er is echter nog veel te doen. Virale hepatitis is wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken, met 1,34 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat is zoveel als aids, tuberculose of malaria. Hepatitis B en het hepatitis C virus veroorzaken jaarlijks 80% van de leverkankers.
Virale hepatitis treft wereldwijd miljoenen mensen, zonder dat ze er zelf bewust van zijn. Momenteel zijn 90% van de mensen die leven met hepatitis B en 80% met hepatitis C, niet op de hoogte van hun infectie. Met de beschikbaarheid van effectieve vaccins, succesvolle behandelingen voor hepatitis B en een genezing voor hepatitis C, is de eliminatie van virale hepatitis haalbaar. Maar het is een must om bewust te zijn van en kennis te hebben over de ziekte en de risico’s, evenals toegang te hebben tot goedkopere diagnostiek en behandeling.
Met de recente goedkeuring van ‘s werelds eerste wereldwijde hepatitisstrategie (WGO), staan ​​we op een cruciaal moment. Zonder dringende maatregelen zullen de sterfcijfers blijven stijgen en de epidemie blijven groeien.
Wereldhepatitis dag is daarom belangrijker dan ooit. Vandaag moeten wij, de patiëntenverenigingen, medische professionals, beleidsmakers, de industrie, de media en het grote publiek aanmoedigen om het probleem te onderkennen en hoge prioriteit te geven, opdat ons gevecht bijdraagt tot het elimineren van virale hepatitis tegen 2030.
Het thema van WHD2017 is ELIMINATIE van HEPATITIS. De eliminatie van deze wereldwijde epidemie is niet alleen een doel voor de volksgezondheid, het is een individueel doel voor miljoenen mannen, vrouwen en kinderen. Iedereen kan door virale hepatitis getroffen worden, dus hebben we allemaal een rol om het virus te elimineren. Via de #ShowYourFace-campagne kan je jouw gelaat tonen en onze strijd tegen hepatitis B en C steunen. Deze campagne moedigt mensen aan om op de website van de World Hepatitis Day, een selfie te nemen en een eigen boodschap toe te voegen met een I AM statement, om zo de wereld te laten zien dat iedereen kan bijdragen tot de eliminatie van virale hepatitis.

Link: http://www.worldhepatitisday.org/showyourface
Charles Gore, President World Hepatitis Alliance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *